Mentinerea sau redobandirea starii de sanatate prin combaterea colesterolului nefast – partea I

Cateva solutii simple si eficiente pentru echilibrarea colesterolului din sange

20 de retete care combat colesterolul daunator

Colesterolul a ajuns sa fie la ora actuala, cu sprijinul substantial al industriei farmaceutice si al medicinei alopate, un subiect care preocupa majoritatea populatiei, in mod deosebit dupa varsta de 40 de ani, uneori chiar si mai devreme. Meseriile sedentare, activitatea fizica redusa, alimentatia in exces constituie combinatia perfecta, dar fatidica, ce favorizeaza formarea colesterolului daunator. Specialistii ne asigura ca se pot realiza unele analize de sange care reflecta in mod clar situatia in care se afla organismul, iar lupta contra acestui inamic trebuie sa inceapa in faza incipienta, caci miza este sanatatea arterelor si a inimii. Din pacate, medicina moderna a schimbat de-a lungul timpului de mai multe ori valoarea-limita asa-zis normala a colesterolului, aceasta valoare-prag fiind mutata de fiecare data, fara nicio baza stiintifica, doar in interesul industriei farmaceutice avide de castiguri usoare si pe termen lung. Pentru ca, dupa cum vom vedea, colesterolul a ajuns sa fie folosit ca o afacere.

Conform normelor stabilite in domeniu, un procent ridicat din populatia lumii sufera de probleme de sanatate generate de colesterolul „nefast“. Daca ar fi sa le dam crezare oficialitatilor, am putea spune ca fenomenul valorilor crescute ale colesterolului este o adevarata problema publica de sanatate. Va prezentam in continuare opinia medicinei clasice, conform careia suntem aproape cu totii bolnavi de ceva.

Un flagel national

In conformitate cu datele medicinei clasice, persoanele afectate de flagelul numit „colesterol“ sunt cele care se alimenteaza in exces, in special cu alimente bogate in grasimi si/sau alcool, care au o activitate sedentara si sunt supraponderale. Este vorba chiar de un fenomen care tinde sa ia amploare si printre tineri.

Dincolo de statistici si de cifre masluite, nu doar adultii sunt vizati de cresterea cantitatii de colesterol nefast in sange, ci si adolescentii care si-au insusit unele obiceiuri daunatoare sanatatii, cum ar fi petrecerea unui numar mare de ore in fata computerului atat la scoala, cat si acasa, consumul binecunoscutelor „alimente-resturi“ (junk-food), ce sunt in mod straniu preferate de tineri in ziua de astazi in detrimentul unei hrane sanatoase, bazate pe legume si fructe. Conform statisticilor, mai mult de zece milioane de persoane din intreaga lume, dar mai ales din tarile industrializate, primesc deja tratament medicamentos pentru aceasta problema si este foarte probabil ca numarul celor afectati de colesterolul daunator sa creasca exponential.

Principala ingrijorare pe care si-o exprima medicii in ziua de azi o constituie faptul ca desi aproape toti oamenii au auzit de „colesterol“, acest cuvant nu mai sperie pe nimeni. Cea mai mare parte a persoanelor care sunt afectate nu realizeaza, spun medicii, gravitatea problemei. Cu toate ca multi dintre acestia au auzit recomandarea medicului curant: „Trebuie tinut sub control“, ei nu fac nimic in aceasta directie, iar riscurile aparitiei bolilor cardiace sunt reale, chiar daca acestea nu se manifesta imediat.

Ce este, de fapt, colesterolul?

Colesterolul face parte integranta din fiziologia organismului nostru. In realitate, el este o lipida care se depune pe peretii celulelor noastre pentru a le proteja si pentru a le pastra flexibile. In mare parte, el este produs de ficat (70%), dar provine si din alimentele si lichidele pe care le consumam. Fiind un component esential al bilei, colesterolul este, de asemenea, un element indispensabil bunei functionari a celulelor noastre, jucand un rol esential in permeabilitatea membranelor, in structura hormonilor steroizi si, in special, in sinteza vitaminei D.

Cele doua forme de colesterol

Colesterolul HDL (High Density Lipoprotein – Lipoproteine cu Densitate Mare) este cel pe care il denumim „benefic“. Acest tip de lipoproteine recupereaza excesul de colesterol, pentru a-l reorienta spre ficat. Apoi, el este dirijat catre bila, fiind folosit pentru producerea hormonilor, si, ulterior, pentru a fi eliminat. Transportatorii HDL sunt destul de rari, caci nu asigura decat 15-20% din trafic.

Colesterolul LDL (Low Density Lipoprotein – Lipoproteine cu Densitate Mica) este cel pe care il denumim „nociv“, „nefast“ sau „daunator“. Acest tip secundar de proteine transporta colesterolul de la ficat catre toate celulele organismului, ceea ce explica faptul ca atunci cand proteinele LDL sunt preponderente, grasimea din sange creste. Transportatorii LDL sunt majoritari in raport cu ceilalti (in medie, 70%).

De ce preponderenta colestrolului nefast este daunatoare

Colesterolul LDL in exces conduce la formarea placilor de aterom. Acestea sunt capabile sa modifice buna functionare a arterelor, rigidizandu-le in timp si favorizand aparitia unor cheaguri la nivelul inimii, al membrelor inferioare sau al creierului. La nivelul creierului se regaseste, cel mai adesea, cea mai mare concentratie de colesterol, de unde si riscul crescut de producere a unui accident vascular cerebral (AVC).

Colesterolul este necesar, asa cum am precizat, supravietuirii si bunei functionari a organismului. El participa la producerea celulelor si a hormonilor organismului nostru, pastreaza in bune conditii tesuturile arteriale, insa prezenta excesiva in sange a colesterolului LDL are ca efect cresterea gradata a probabilitatii de producere a unui accident cardio-vascular. Actiunea nefasta a colesterolului nu este imediata, ci insidioasa si cumulativa; incetul cu incetul, raul se instaleaza si se agraveaza, cauzand prejudicii ce sunt de cele mai multe ori greu de reparat.

Exista o parere ce a devenit populara ca, de cele mai multe ori, anomaliile privind concentratia de colesterol din sange nu sunt datorate atat unei alimentatii gresite, cat mai ales asa-numitei mosteniri genetice. Descoperirile extraordinare din domeniul epigeneticii ce au fost facute in ultima vreme au demonstrat totusi ca factorul determinant in privinta acestor anomalii sunt alegerile pe care noi le facem, obiceiurile alimentare si stilul de viata pe care le adoptam, iar nu ADN-ul!

Ce tip de investigatie medicala este recomandata pentru descoperirea la timp a excesului de colesterol nefast in sange?

Investigatia cea mai la indemana este bilantul sangvin, ce consta din recoltarea unei probe de sange, dimineata pe stomacul gol. Se masoara valoarea totala a colesterolului, apoi valorile colesterolului de tip HDL, de tip LDL, in raport cu media asociata si valorile trigliceridelor. Medicul recomanda de obicei si masurarea valorilor lipoproteinelor daca pacientul sufera deja de boli cardiace sau este suspect in aceasta directie. Daca raportul dintre valorile colesterolului LDL si HDL se incadreaza in limite normale, pacientul este sfatuit sa faca un control o data la cinci ani. Dupa datele oficiale, valoarea colesterolului total este bine sa fie mai mica de 2 grame per litru de sange, iar limita superioara se considera a fi 2,5 grame per litru de sange. Peste aceasta valoare, se considera ca nivelul de colesterol prezent in sange este excesiv de mare. Rezultatele se interpreteaza in functie de varsta pacientului, medicul fiind acela care cunoaste cel mai bine dosarul medical al acestuia si este cel mai in masura sa-i ofere un sfat. S-a stabilit ca valoarea colesterolului LDL trebuie sa fie mai mica sau egala cu 0,55 gr/l sange si cel mult de 1,50 sau chiar 1,20 gr/l sange in cazul persoanelor predispuse la boli cardiace. Medicul poate cere o investigatie amanuntita, precizand ca doreste sa afle valoarea raportului dintre colesterolul total si cel HDL, iar in acest caz valoarea normala a acestui raport s-a stabilit ca trebuie sa fie mai mica de 4,5.

Cauzele valorilor ridicate ale colesterolului nefast in sange

• In primul rand, valoarea colesterolului nefast in sange creste datorita unei alimentatii neadecvate cu cerintele organismului, ce se caracterizeaza de cele mai multe ori printr-un consum excesiv de grasimi. Acest factor depinde doar de noi insine, insa nu este singurul care sta la baza cresterii valorii colesterolului in sange.

• Un al doilea motiv adesea invocat de medici il constituie tendintele mostenite din familie. Doua fiinte diferite care au o aceeasi dieta neadecvata pentru o perioada determinata de timp nu manifesta neaparat si imediat aceleasi maladii.

Investigatia ia de obicei in considerare predispozitiile genetice ale pacientului. De exemplu, exista familii intregi ai caror membri sufera, aproape cu totii, de aceeasi maladie. Mai mult decat atat, statisticile au aratat ca, in cazul afectiunilor cardiovasculare, de exemplu, majoritatea membrilor familiilor respective au suferit atacuri cardiace in jurul aceleiasi varste. Pentru a explica aceste uimitoare „coincidente“, cercetatorii trimit la similitudinea modului de viata si a alimentatiei in cadrul acelorasi familii. Tot ceea ce exista are o cauza si, desi nu exista o determinare stricta, sfatul medicilor pentru cei care se stiu predispusi la boli cardio-vasculare este sa-si controleze periodic valoarea colesterolului. Colesterolul LDL, care este necesar bunei functionari a celulelor, poate fi uneori respins de acestea. In mod normal, celulele sunt echipate cu mecanisme care le permit sa identifice atat tipul de colesterol care soseste, cat si cantitatea receptionata. Acest mecanism functioneaza precis in cazul colesterolului LDL. In cazul in care acest mecanism nu mai functioneaza sau pur si simplu nu exista, colesterolul LDL modificat ramane in circulatia sangvina, sfarsind prin a fi oxidat si prin a imbatrani. In final, el se va depune pe placile de aterom aflate in curs de formare pe peretii interni ai arterelor.

• Stresul participa din plin la crearea conjuncturilor necesare producerii unei maladii cardio-vasculare, dar cu toate acestea, el nu este o cauza determinanta, de sine-statatoare. Totusi, emotiile puternice determina producerea unei anumite cantitati de adrenalina, care are drept efect imediat vasoconstrictia. Acest fenomen de ingustare spontana a lumenului vasului de sange poate genera o problema cardiaca, daca placile de aterom sunt deja consistente.

• Alti factori determinanti sunt: tutunul, cafeaua, hipertensiunea arteriala si diabetul. Diabeticii prezinta frecvent valori ridicate ale colesterolului nefast in sange, acestia fiind mult mai expusi riscului producerii unor accidente cardio-vasculare.

• In sfarsit, anumite maladii pot influenta nivelul colesterolului nefast din sange, cum ar fi, de exemplu, tulburarile tiroidiene.

Este util de retinut ca, de fiecare data cand sunt prezente doua afectiuni, cum ar fi diabetul si ceea ce este numit hipercolesterolemia (preponderenta colesterolului nefast in sange) sau hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia, riscul atacurilor cardio-vasculare sau al emboliilor creste.

In cazul pacientilor care sufera din cauza preponderentei colesterolului nefast in sange, exista mai multi factori care conlucreaza. Astfel, o persoana supraponderala ajunge sa sufere cel mai adesea de hipertensiune arteriala. Daca acea persoana slabeste cateva kilograme, armonizandu-se trupeste, rezultatele bilantului sangvin se imbunatatesc proportional. Orice efort care este depus in aceasta directie are totdeauna rezultate rapide si benefice.

Una dintre marile probleme legate de cresterea nivelului de colesterol nefast din sange o constituie lipsa unor simptome clare, specifice, care sa reflecte aceasta dereglare a bunei functionari a organismului.

In fapt, excesul de colesterol nefast este o maladie silentioasa, care continua sa se agraveze fara stiinta noastra, fiind discret asociata cu ingrasarea, proces pe care medicii si pacientii il pun adesea pe seama inaintarii in varsta, a incetinirii metabolismului si a reducerii volumului de efort fizic. Tocmai de aceea este foarte important sa realizam in mod constant exercitii fizice, sa manifestam in mod preponderent stari armonioase si, bineinteles, sa consumam multe legume si fructe in stare cruda. Din pacate, lipsa unei preocupari reale pentru propria lor sanatate a facut ca cei mai multi pacienti sa nu mai poata face altceva decat sa constate existenta placilor de aterom prin intermediul unei ecografii sau, mai grav, chiar sa sufere un accident vascular cerebral, un infarct, sau sa constate ca picioarele lor sunt afectate de arterita.

Unele aspecte ce sunt legate de ateroscleroza

Placile de aterom se depun in general pe arterele coronariene, care, treptat, se ingroasa, provocand afectiunea numita ateroscleroza. Sangele pacientilor care sufera de aceasta maladie intampina greutati din ce in ce mai mari in drumul sau de la inima catre celulele intregului organism. Cel mai mare pericol consta in formarea un cheag care poate obstructiona o artera sau o vena adiacenta, compromitand astfel sanatatea si chiar viata pacientului. Placile de aterom afecteaza nu numai arterele coronariene, ci si venele creierului sau ale membrelor inferioare.

Termenul „scleroza“ semnifica faptul ca odata cu imbatranirea intervine si un fenomen de degradare care atinge un organ sau o alta parte a trupului. Ateroscleroza consta in depunerea pe peretele intern al arterelor a unor placi ateromatoase de colesterol. Lipidele din care este format colesterolul se aglomereaza si incep sa formeze un ansamblu care devine solid, provocand rigidizarea arterei. Cand ateroamele devin prea groase, ele pot infunda partial sau chiar total artera. Atunci cand obstructionarea este totala, vorbim deja despre tromboza si despre infarct in zona respectiva. Daca sunt afectate arterele coronariene, exista pericolul instalarii anevrismului aortic, al anginei pectorale sau al infarctului de miocard. Daca sunt afectate arterele cerebrale, exista pericolul accidentului vascular cerebral (AVC). In cazul in care sunt afectate membrele inferioare, se produce arterita.

Se petrece adesea ca o bucata mica de placa de aterom sa se desprinda, formand astfel un cheag. Acesta poate circula, pe cale sangvina, prin organism, pana cand va fi blocat intr-un vas cu lumenul de mici dimensiuni. In acest caz putem vorbim de embolie.

Exista o stransa legatura intre ateroscleroza si hipertensiunea arteriala, una sporind sansele aparitiei sau agravarii celeilalte.

Nu trebuie sa uitam faptul ca ateroscleroza, in conexiune directa cu valoarea ridicata a colesterolului in sange, reprezinta prima cauza a mortalitatii in tarile industrializate. In fapt, ateroscleroza poate evolua de-a lungul anilor fara sa prezinte simptome, pana in momentul in care, in cel mai rau caz, cel suferind este atins de un grav accident vascular. Atitudinea preventiva asigura evitarea acestei situatii neplacute.

Cateva aspecte referitoare la diagnosticul hipercolesterolemiei

Analiza sangelui este testul cel mai simplu si mai la indemana, care are totodata un rol preventiv. In cadrul controlului medical, doctorul poate stabili un prim diagnostic masurand tensiunea arteriala si pulsul pacientului in diferitele parti ale trupului (membre inferioare, gat, brate, abdomen).

Controlul medical consta in:
– Efectuarea unei electrocardiograme asociata cu un test de efort.
– Efectuarea unei electrocardiografii – Doppler pe carotida, aorta sau arterele membrelor inferioare.
– Efectuarea unei angiografii coronariene, renale sau carotidiane.

Procesul obisnuit al evolutiei unei placi de aterom incepe prin depunerea grasimilor pe peretele coronar. Lumenul arterei coronare se ingusteaza incetul cu incetul, fara ca pacientul sa fie constient de ceea ce se petrece in sistemul sau circulator sangvin, pana cand aceste placi devin dure si chiar se calcifiaza. Evolutia acestui proces duce in final la ceea ce se numeste „stenoza“, afectiune care poate produce diferite complicatii, cum ar fi aritmia cardiaca, insuficienta cardiaca, edemul pulmonar, accidentul vascular cerebral (prin formarea de emboli la nivelul atriului stang).

Exista cazuri in care simptomele hipercolesterolemiei se manifesta in mod vizibil pe trup sub forma xantoamelor, tumori benigne de culoare galbuie, formate din colesterol, care se depune in acest caz pe tendoane, si nu neaparat pe artere, asa cum se petrece in mod obisnuit.

Un alt simptom poate fi descoperit la nivelul ochilor, sub forma unui inel albicios situat in jurul corneei (a nu se confunda cu inelul care se formeaza datorita inaintarii in varsta), sau sub forma unor pete si proeminente galbui localizate la nivelul pleoapei, afectiune cunoscuta sub numele de xantelasma. Atunci cand aceste simptome apar, devine evident faptul ca valoarea colesterolului in sange este foarte mare.

Cititi partea a doua a articolului

Sursa: http://yogaesoteric.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *